După efectuarea fiecărui consult sau tratament stomatologic este necesară efectuarea unei sterilizări riguroase a tuturor instrumentelor medicale la care a făcut apel medicul stomatolog, precum și a tuturor suprafețelor care au venit în contact direct cu pacientul. Sterilizarea este vitală, având rolul de a îndepărta flora microbiană și alte tipuri de agenți patogeni care pot avea efecte negative asupra stării de sănătate a pacienților.

ECHIPAMENTE FOLOSITE IN PROCESUL DE STERILIZARE

autoclav

Autoclavul este un dispozitiv folosit pentru a steriliza echipamente și consumabile de supunerea lor la abur de înaltă presiune saturat la 134° C timp de aproximativ 40 minute, în funcție de dimensiunea sarcinii și conținutul .

Pupinelul este un dispozitiv utilizat pentru sterilizarea instrumentelor și materialelor de uz stomatologic care nu se pot steriliza în siguranță la autoclav, prin metoda aburului sub presiune. De aceea, pupinelul folosește căldura uscată care are efect oxidant asupra microorganismelor, spre deosebire de căldura umedă, care acționează prin precipitarea proteinelor intracelulare ale bacteriilor, sporilor sau virusurilor.

pupinel

Start typing and press Enter to search